Asset 12 Asset 10 Asset 15 Asset 15 autodesk_icon_font_04_06_16_kl Asset 11 autodesk_icon_font_04_06_16_kl autodesk_icon_font_1_18_17_start_over-01

Worldwide Sites

You have been detected as being from . Where applicable, you can see country-specific product information, offers, and pricing.

Change country/language X

  • United States

    We have redirected you to an equivalent page on your local site where you can see local pricing and promotions and purchase online.

    Stay on our U.S. site

Keyboard ALT + g to toggle grid overlay

One-person Israeli architecture firm uses wealth of data to enhance decisions on award-winning project

Laser scanning for accuracy

Rather than manually modeling the old building in a BIM tool, the project team used laser scanning to generate a precision point cloud that captured the structure. The architects and engineers then used this data within their design tools to generate an accurate, 3D view of the existing structure. They edited the model to reflect the correct materials, such as the delicate silicate walls and the aging roof. Project goals included replacing portions of the roof that contained asbestos and avoiding damage to the silicate walls, while enhancing the building with up-to-date lab spaces.

Using the existing building model as a 3D envelope for the new designs, Geotectura had the insight into the old structure it needed to proceed. The firm joined forces with the project’s engineers to dive in and explore options. Through the process, the project’s team stayed connected and shared project information and models in the cloud, making it easier for them to vet ideas and coordinate rapidly.

A fresh look inside

The team decided to create a floating gallery for a computer lab above the main space, which would hold updated lab spaces. The structure supporting the gallery would support the roof, all without damaging—or even touching—the fragile walls. Taking their models into BIM simulation tools, the team looked for ways to improve the building’s performance. They identified options for a passive ventilation strategy after simulating wind directions, and discovered ways to bring more natural light into the cavernous structure. This improved daylighting has reduced electric lighting use by as much as 75%.

For the floating gallery, Geotectura considered a number of alternatives for materials. An initial idea involved a glass floor, but that was quickly replaced in favor of ecological decking. Why? The team used the intelligent model to track material uses and costs, and it discovered that glass flooring would have stressed the project budget.

Making the future and honoring history

With the renovation of the Kadar Lab building complete and serving students, the project has attracted attention. It won the Israeli Design Award in 2016, a competition that included more than 1,000 entries. Joseph Cory, the architect heading the project and Geotectura, explains that the project was a success on many levels: “Recognition of the design is gratifying. Design and construction advanced on-time and on-budget, with construction taking just 4 months. What’s most gratifying is that students are using the space to explore the present as they learn what they need to know to make the future.”

Upcoming events

BILT ANZ 2017 (Adelaide, Australia)

WASHTO (Juneau, AK)

June 25 – June 28
http://www.washto2017.com/

Latest tweet

@AutodeskAEC

Laser scanning supports renovation of historic building

Geotectura Studio integrated laser-captured data into BIM workflows to create ultra-precise design for modern, eco-friendly interior while preserving the building’s beautiful exterior.

Read more